DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Webmail FAQ (RoundCube)

Op 30 november 2015 is de nieuwe Roundcube webmail 'live' gegaan.

Waarom een nieuwe webmail?
DDS heeft sinds 2001 een webmail pakket gedraaid op basis van het Horde framework en de IMP webmail. Het framework van Horde is in al die jaren erg log en complex geworden. Deze complexiteit kwam de performance van de webmail helaas niet ten goede.

Vandaar dat we bij de laatste upgrade voor het lichtere en snellere Roundcube pakket hebben gekozen.

Roundcube bevat alle functionaliteit die je in een moderne webmail applicatie kan verwachten en is door ons uitgebreid met een aantal plugins.

De eigen aanpassingen die we in de oude webmail hadden staan (filters, sms, etc) zijn zoveel mogelijk verplaatst naar accountbeheer. Dit om upgrades in de toekomst sneller te kunnen realiseren.

Waarom twee nieuwe webmail versies?
Dit is zo ingericht om de gebruikers een keuze te geven: een dynamische webmail of een statische.

De standaard webmail applicatie is gebaseerd op Roundcube als vervanger voor horde/imp.

DDS Webmail
Afbeelding: DDS Webmail (roundcube)

Voor abonnees die liever geen dynamische (dhtml/javascript) webmail willen -of vast zitten aan oudere browsers- hebben we ook een alternatieve 'webmail-lite' ingericht. Deze is gebaseerd op squirrelmail en te bereiken via https://wmlite.dds.nl

DDS Webmail
Afbeelding: DDS Webmail Lite (squirrelmail)

Help! Ik zie bepaalde mappen niet meer?
Roundcube heeft ondersteuning voor IMAP 'map abonnementen'. Dit had de vorige webmail niet. Het kan dus zijn dat na de eerste keer inloggen niet alle mappen direct getoond worden omdat deze op de IMAP server niet als 'geabonneerd' gevlagd staan.

Oplossing: Klik op instellingen > tabblad mappen > en zet hier vinkjes rechts naast de mappen die je getoond wilt zien in de webmail.

DDS Webmail
Afbeelding: Mappen 'abonnementen' instellen.

Waar zijn mijn ingestelde e-mail filters?
De optie om e-mail filters in te stellen zijn verplaatst naar je accountbeheer pagina. Hier kan je ook de opties voor spamfiltering en auto-reply vinden.

Waar is de SMS optie gebleven?
Ook het versturen van SMS berichten hebben we verplaatst naar accountbeheer. De SMS applicatie hier maakt gebruik van het roundcube adresboek.

Hoe pas ik mijn afzender adres aan?
Standaard zal roundcube gebruik maken van je @dds.nl adres als afzender adres. We hebben de 'identiteiten' uit de oude webmail namelijk niet automatisch overgezet naar de nieuwe webmail. Wil je je afzender adres aanpassen (naar bijvoorbeeld een adres @ je eigen domeinnaam) kan je dit instellen via Instellingen > Tabblad identiteiten:

DDS Webmail
Afbeelding: 'identiteiten' instellen.

Hier kan je meerdere identiteiten aanmaken en ook zaken als je signature en standaard Bcc adres voor verzonden mail invullen.

Wat is er met mijn adresboek gebeurd?
We hebben bij de livegang van de nieuwe webmail de adresboeken uit beide horde versies samengevoegd en geconverteerd naar het Roundcube + Squirrelmail adresboek. Let wel, beide webmail versies gebruiken in het vervolg hun eigen adresboek, welke niet gesynchroniseerd worden. Squirrelmail kent ook geen import of export functies.

Waar wordt verzonden mail opgeslagen?
Standaard gaat deze naar de map 'sent-mail'. (vertaald door de webmail als 'Verzonden') - Het kan echter zijn dat je een andere map hebt ingesteld in je eigen mail client. Wil je de standaard mappen voor Verzonden mail, Concepten of de Trash folder aanpassen, kan dit via Instellingen > Speciale mappen.

DDS Webmail
Afbeelding: Speciale mappen instellen.

Hoe kan ik mappen verwijderen?
Dit gaat via Instellingen > Tabblad mappen > Selecteer de map die je wilt verwijderen (door hem aan te klikken, niet met het vinkje) en klik onderin op het tandwieltje > kies verwijder.

DDS Webmail
Afbeelding: Map verwijderen.

Ik vind de vormgeving nogal kaal?
Je kunt een ander 'thema' kiezen voor een andere vormgeving via: Instellingen > Gebruikersinterface > Interfacestijl.

DDS Webmail
Afbeelding: Alternatieve vormgeving 'Theme Larry'

Welke browsers zijn geschikt?
De webmail is te gebruiken met alle moderne, recent uitgegeven web-browser. Oudere browser versies zoals bijvoorbeeld IE7 worden niet ondersteund. Tevens moet je javascript aan hebben staan, en cookies accepteren. Wij raden als browser Firefox aan.

De webmail-lite (squirrelmail) werkt overigens wel op oudere browser versies zonder javascript.

Werkt de webmail op een tablet of smartphone?
De webmail interface is niet geoptimaliseerd voor touch-screens. We raden je aan om de standaard mail client te gebruiken van je tablet / mobiel. Gebruik onze imap server hiervoor. Wil je toch graag de webmail inzien op een tablet, kan je het beste de webmail-lite gebruiken.

Hoe groot mogen attachments zijn?
Het verzenden van attachments via de webmail is gelimiteerd tot maximaal 10MB per e-mail. Wil je grotere attachments versturen kun je dit het beste via thunderbird of een ander e-mail programma doen.

Kan ik nog inloggen op de oude webmail?
De oude (horde/imp) webmail programma's zijn per 1 januari 2016 niet meer beschikbaar.

Mijn vraag staat hier niet bij.
Neem gerust even contact op met helpdesk@dds.nl

Feedback:
We zijn benieuwd wat je van de webmail applicatie vindt. Feedback kan naar: helpdesk@dds.nl

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©