DDS.NL Basispakket ADSL Producten Login Helpdesk
Helpdesk Contact Instellingen Aanmelden

 

Hoe maak ik een homepage?

Als je aangemeld bent voor het basis pakket krijg je automatisch de mogelijkheid om je homepage (website) te plaatsen bij DDS. De url van je hompepage komt er standaard zo uit te zien als je geen eigen domeinnaam hebt:

http://www.gebruikersnaam.dds.nl

Eigen domeinnaam
DDS biedt ook de mogelijkheid om een 'echte' domeinnaam te registreren. Zodra je je eigen domeinnaam hebt, kun je hier bijvoorbeeld je e-mail adres of homepage aan koppelen. Met een eigen domeinnaam ben je dus bereikbaar per e-mail op alles@jouwdomeinnaam.nl en kunnen mensen je eigen website bereiken op http://www.jouwdomeinnaam.nl. Meer info over domeinregistratie

HTML
Pagina`s op het internet zijn gemaakt in een opmaaktaal die HTML heet. HTML staat voor Hyper Text Markup Language. De Hyper Text is de onderstreepte tekst (oftewel de link) waar je op kunt klikken, zodat je een andere pagina te zien krijgt. Om zo`n link te maken moet je de tekst tussen zogenaamde html-tags zetten. Dat zijn codes waarmee je een webpagina kunt vormgeven.

Bijvoorbeeld om een link te maken, is de volgende HTML code nodig:
<A HREF="https://www.dds.nl" TARGET="_TOP">Hier een link naar de DDS</a>

Om een pagina in een map automatisch te laten tonen, als de bezoeker van je pagina alleen de mapnaam intikt, noem je het (start) bestand "index.html"

Bijvoorbeeld de exacte url:
http://www.jan.dds.nl/index.html
Werkt ook zo:
http://www.jan.dds.nl/

Let er goed op dat bestandsnamen en urls op het internet "case-sensitive" zijn. Het gebruik van hoofd en kleine letters in bestanden werk dus exact. (plaatje.GIF is dus niet plaatje.gif) Veel "dode" links en plaatjes komen voort uit deze fouten.

Het schrijven in HTML vergt wat bestudering van deze taal. Gelukkig zijn er op internet veel plekken te vinden waar je uitleg kunt krijgen. Op sommige sites kun je stap voor stap een cursus volgen en op andere kun je in een uitgebreid overzicht iets nazoeken.

Tip: W3Schools.
https://www.w3schools.com/

Software voor het maken van websites
Om HTML te schrijven heb je eigenlijk alleen maar een `kladblok` programma nodig. (windows kladblok of mac textedit) Maar dan moet je wel HTML-code kunnen schrijven. Handiger is het om een speciale HTML-editor te gebruiken. Een HTML-editor is een programma dat je helpt met het maken van een webpagina. Op het internet zijn op diverse plekken HTML-editors te downloaden.


Er zijn ook zogenaamde "What You See Is What You Get" (WYSIWYG) Editors voor t maken van een homepage. Dit zijn grafische programma's waarmee je een homepage kunt maken zonder echt html code te hoeven kunnen schrijven.

Tip: De gratis 'KompoZer' WYSIWYG html editor (voor windows, mac en linux)
https://sourceforge.net/projects/kompozer/

Bekende (niet gratis) programma's hiervoor zijn Adobe Dreamweaver en GoLive. Ook tekstverwerkers hebben vaak een optie om html te exporteren. Bijvoorbeeld MS-office: Bestand > Opslaan als webpagina.

 

Alle prijzen inclusief 21% btw, algemene voorwaarden, contact, rechten DDS©