Reacties en vragen


Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken

Colofon

Deze website is een uitgave van de Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken, vanaf 2004 Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken. De mensen die aangesloten zijn bij de Werkgroep delen niet noodzakelijkerwijs dezelfde mening over het onderwerp, maar staan wel achter de volgende doelstelling: de Werkgroep wil vraagtekens plaatsen bij de ontwikkeling van de transplantatie industrie en wil mensen aanmoedigen om zich hier een mening over te vormen. Deze website, evenals de bijbehorende brochure was onze bijdrage aan het door de minister aangekondigde 'brede maatschappelijke debat' over xenotransplantatie. We vragen voor het versturen van de brochure en de evaluatie van de campagne 2,50 euro. Vanaf 2004 richt de Werkgroep zich meer op transplantatie in het algemeen. We zien Uw opmerkingen en reacties tegemoet.
Alle teksten mogen vrij verspreid worden onder vermelding van de auteur en de vindplaats. We zien graag een kopie van een tekst waarin van onze informatie gebruik is gemaakt. Daarnaast willen we benadrukken dat alleen de artikelen samen een beeld vormen van onze standpunten.

Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken
Burgtstraat 3
6701 DA Wageningen

tel.: 0317 - 450031

fax: 0317 - 450144

e-mail: wxv@biopolitiek.nl


De inkomsten van de werkgroep bestaan voornamelijk uit giften. Wij kunnen uw steun erg goed gebruiken. Giften kunt u storten op
giro: 8367175
van Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken in Wageningen.

Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken is een onderdeel van het Politiek Infocentrum Wageningen. Andere groepen die er werkzaam zijn zijn: het inheemse volkeren archief 'de Ekster en de Olifant', 'illegalen' ondersteuning en opvang 'Vluchtelingen Onder Dak' en Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek.

Wilt u eens komen kijken, mail of bel even voor een afspraak.



'gewone' transplantatie als alternatief voor xenotransplantatie?

Xenotransplantatie, bekend als het transplanteren van varkens organen naar mensen, roept vragen op. Mogen varkens gekweekt worden om organen te leveren? Kan xenotransplantatie ooit veilig worden voor mensen? Moet er eigenlijk wel altijd een vervangend orgaan klaarliggen, of moet er meer aan preventie van orgaan-falen gewerkt worden? Zijn er economische belangen in het spel? De regering is er al uit: zij vindt xenotransplantatie ethisch niet onaanvaardbaar. Zorgen rond de ontwikkeling van xenotransplantatie heeft geleid tot het initiatief om de groep Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken op te richten.

'Gewone' transplantatie roept ook vragen op. Moeten mensen aanvaarden dat uit 'hersendoden', - die nog warm zijn, ademen en een kloppend hart hebben - organen worden gehaald? Is transplantatie voor iedereen op de wereld weggelegd? Gaan we ons lichaam steeds meer als een machine met vervangbare onderdelen zien?

Door het uitblijven van wetenschappelijke doorbraken staat de diskussie over xenotransplantatie al een tijdje op een laag pitje. Daarentegen is de jacht op organen uit overleden en levende mensen opgevoerd. 'Onafhankelijke organisaties' zoals stichting Donorvoorlichting verspreiden pro-donor folders bij artsen, apotheken en bibliotheken, maar verspreiden ook lesmateriaal op middelbare scholen. De Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken zal zich daarom meer met transplantatie in het algemeen bezig gaan houden. Haar enigszins gewijzigde naam legt meer de nadruk op transplantatie. Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken wil met deze website bijdragen aan een debat over transplantatie door achtergronden en minder bekende visies naar voren te brengen.

   Search this site or the web        powered by FreeFind
 
  Site search Web search

Jeroen Breekveldt, WTV

11-8-2005

Geen paspoort zonder donorformulier

Binnenkort attenderen gemeenten aanvragers van een paspoort of identiteitskaart op het donorregister. De overheid staat niet neutraal tegenover uw registratie. VWS meldt dat 'de bevolking zal worden aangespoord om zich als potentiële donor te laten registreren'. Bij het begin van de donorregistratie was het doel nog dat de bevolking haar wil over al dan niet donorschap zou kenbaar maken. Steeds verder gaat de jacht op organen. Levend-donatie van nieren neemt inmiddels al een hoge vlucht.

Per 1 september 2005 gaan 15 gemeenten aanvragers van een paspoort of identiteitskaart attenderen op het donorregister. Het ministerie van VWS hoopt met de proef meer inschrijvingen in het donorregister te krijgen. Als de proef succesvol is, zullen aanvragers van een paspoort in de toekomst in elke gemeente het donorregistratieformulier krijgen overhandigd. De overheid staat niet neutraal tegenover uw registratie. Minister Hoogervorst heeft de Tweede Kamer beloofd dat het aantal orgaandonoren de komende vier jaar met minimaal tien procent zal stijgen. VWS meldt dat 'de bevolking zal worden aangespoord om zich als potentiële donor te laten registreren'. Bij het begin van de donorregistratie, in 1998 als belangrijkste onderdeel van Wet orgaandonatie (WOD), was het doel nog dat de bevolking haar wil over al dan niet donorschap zou kenbaar maken. [meer ...]


Herman van Wietmarschen, WTV

6-6-2005

Naakte vrouw met vier benen ...

Een poster van een naakte vrouw met vier benen lokte zo'n 50 mensen naar het symposium over xenotransplantatie. 'Zou dit het droombeeld van de mannelijke helft van de organisatoren zijn ten aanzien van xenotransplantatie?' was de vraag die de voorzitter T. Hol het publiek stelde. Novartis man H.J. Schuurman maakte met zijn vrij technologische verhaal snel duidelijk dat dergelijke fantasieen niets te maken hebben met xenotransplantatie.

Xenotransplantatie was een van de weinige interdisciplinaire onderwerpen die de organisatoren van de drie studentenverenigingen Diergeneeskunde, Geneeskunde en Rechten konden verzinnen. Naast de sprekers H.J. Schuurman, voorheen van Immerge BioTherapeutics van Novartis, en U.M.R.T. de Vries, Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Utrecht was Jeroen Breekveldt van Werkgroep (xeno)Transplantatie Vraagstukken uitgenodigd om te spreken. Vanuit drie zeer verschillende hoeken werd xenotransplantatie belicht. [meer ...]


Jeroen Breekveldt, WTV

6-6-2005

Overheidscampagne voor nierdonatie als kostenbesparing?

In Engeland is de overheid van plan een campagne te starten om meer organen uit levende donoren te krijgen, maakte BBC News eind mei bekend op haar website *. Deze zouden betere resultaten geven dan organen uit een hersendood verklaarde mens. Minister voor Gezondheid Rosie Winterton zegt: "Het aantal patienten dat een transplantatie vraagt is dramatisch toegenomen de afgelopen jaren. Het is essentieel dat we het aantal beschikbare organen verhogen en levend donatie is een manier". Hiertoe doet ze een beroep op ' loved ones' van mensen die een niertransplantatie nodig hebben. Volgens Sue Sutherland van UK Transplant zouden deze organen betere resultaten geven dan organen uit een hersendood verklaarde mens.

BBC News meldt echter nog een reden voor levend donatie. De 19.000 mensen die gebruik maken van nier dialyse kosten het gezondheidssysteem (de NHS) ieder tot 35.000 Britse pound per jaar (ongeveer 50.000 euro). Transplantatie van een nier zou 46.000 Britse pond kosten in 5 jaar, terwijl een patient aan de dialyse houden wel 175 000 britse pound kan kosten in de zelfde periode.

De vraag rijst welke belangen de boventoon gaan voeren in het Britse transplantatie en dialysebeleid. Gaat de NHS met de net ingezette campagne 'loved ones' van nierpatienten onder druk zetten uit hun lichaam een nier te laten snijden om de kosten van de NHS te drukken? De levenddonatie is al discutabel vanwege de zware sociale druk die 'loved ones' kunnen voelen of op hen kan worden uitgeoefend om een nier af te staan.

Beloning voor een 'donor'nier is reeel omdat de ontvanger van een levende, aan hem of haar bekende persoon een orgaan ontvangt. Dit in tegenstelling tot de postmortale donatie waarbij de hersendode doneert aan een verdeelcentrum. Zelfs de nabestaanden weten niet wie een orgaan van hun geliefde heeft gekregen, dus rechtstreekse beloning daarvoor is uitgesloten. Bij cross-transplantaties - waarbij donorstellen worden gevormd op basis van bloedgroep - kan het aspect van betaling moeilijk uitgesloten worden. Dit zou op den duur zelfs kunnen leiden tot het loslaten van het verbod op betaling veoor organen omdat het immers toch niet te handhaven is.

Opvallend is dat de Nederlandse Nierstichting niet enthousiast is over levenddonatie. Zij houdt vast aan veranderen van het Donorregistratie-systeem zodat iedereen donor wordt tenzij iemand bezwaar heeft gemaakt, zo bleek in een Radio 1 gesprek in maart 2005. Op 8 maart 2005 werd een wetsvoorstel daartoe afgewezen in de Tweede Kamer **. De Nierstichting ondersteunt echter - met geld van VWS- wel mensen die bij leven een nier afstaan. Zij schrijft ***: 'Levenddonatie is ingrijpend en brengt extra kosten met zich mee voor de donor. De afdeling Sociaal Beleid van de Nierstichting is al vele jaren het loket voor de vergoeding van deze extra kosten voor bijvoorbeeld kinderopvang, thuiszorg, inkomstenderving zelfstandigen, reis- en verblijfkosten. De Nierstichting kreeg hiervoor subsidie van het ministerie van VWS. De plannen om deze aanvullende kosten te vergoeden vanuit de ziektekostenverzekeringen, zijn nog niet doorgevoerd. Daarom is de Nierstichting blij dat het ministerie van VWS de subsidie heeft verlengd tot eind 2006 en 203.500 euro beschikbaar heeft gesteld.'

Noten:
* http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/hi/health/4586565.stm
** De strijd om uw orgaan,
*** Resultaten Nierstichting eerste kwartaal 2005


Jeroen Breekveldt, WTV

23-5-2005

De strijd om uw orgaan is weer losgebarsten

Er is de afgelopen week weer flink gevochten maar de veroorzaker van het conflict bleef buiten schot: de transplantatie-sector zelf.

Dinsdag 8 maart stemde de Kamer gelukkig niet in met verandering van het registratie-systeem rondom orgaandonatie. In dat voorstel zou iedereen automatisch donor zijn en wie dat niet wil moet dat aangeven. Vijf mensen van de PvdA fractie stemden tegen de door PvdA ster Van Heteren ingediende motie. Organen horen niet automatisch toe aan de overheid vonden de vijf.

Al jaren wordt de verandering naar 'automatisch donorschap, tenzij je bezwaart maakt', bepleit door de linkse fracties. Achter de schermen is sinds december gewerkt aan een kamermeerderheid voor het ingediende voorstel. Toen de ChristenUnie van standpunt veranderde en de motie ging steunen werd Tineke Huizinga van de Christen Unie het boegbeeld van deze opmerkelijke samenwerking in politiek Den Haag. Met een andere twijfelaar aan het automatisch donorschap (1) Godelieve van Heteren van de PvdA, diende ze een motie in die aan de bezwaren tegemoet moet komen. Het spagaatvoorstel moest zorgen dat zowel iedereen automatisch donor zou worden en tegelijkertijd voorkomen dat mensen vanaf hun hersendood (2) tegen hun wil van hun organen ontdaan worden. De voorgestelde zorgvuldigheidsmaatregelen waren: Iedere keer als je op het stadhuis je paspoort of rijbewijs komt verlengen krijg je voorgelegd hoe je geregistreerd staat in het donor register. Er wordt aan iedereen twee keer een brief gestuurd om hem of haar opmerkzaam te maken op de manier waarop je geregistreerd staat. De nabestaanden van de hersendode kunnen altijd weigeren, zeggen de indieners. ' In de praktijk komt niemand in het systeem die dat niet wil', zegt Godelieve van Heteren. [meer...]


Jeroen Breekveldt, WTV

31-1-2005

Hoogervorst weerstaat voorlopig orgaanlobby

Na het debat van 19 januari 2005 heeft minister Hoogervorst (gezondheidszorg) niet besloten een grote wens van de transplantatie-lobby in te willigen.
De Nierstichting pleit voor een stelsel waarin iedereen automatisch donor is tenzij bezwaar wordt aangetekend. Hoogervorst voelt echter niets voor wijziging van het huidige donorsysteem, waarin de volwassene expliciet toestemming moet geven voor het gebruik van zijn organen. Enkele tegemoetkomingen deed Hoogervorst wel.
De registratie als orgaandonor moet binnen twee jaar ook via internet mogelijk zijn. Voorwaarde is dat vals registreren is uitgesloten.
De minister kondigde verder een proef aan met het herhalen van het donorverzoek bij vernieuwing van het paspoort of rijbewijs. Het CDA had hierop aangedrongen. Hoogervorst overlegt binnenkort met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de omvang van het experiment. De bewindsman zal ook de twaalf ziekenhuizen aanspreken die fors minder donororganen per jaar leveren dan gemiddeld. Alle maatregelen bij elkaar moeten het aantal donoren verhogen van 228 (2004) naar ruim 250 over vier jaar.

Volgens de Nierstichting leidt de verplichte donorregistratie uiteindelijk tot ruim 350 donoren per jaar. Hoogervorst bestrijdt dat. 'Ik geloof niet dat zo'n systeem tot spectaculair betere resultaten leidt.' Het is onduidelijk of een Kamermeerderheid een heel nieuw systeem steunt. Deze maand zal het parlement daar over stemmen. Hoogervorst waarschuwt dat dwang bij de orgaandonatie juist afschrikt. 'Mensen krijgen het gevoel dat ze in de val worden gelokt. Dat ze tegen hun wil tot donatie worden geleid.'

Opmerkelijk is de realiteitszin bij de minister in dit debat. Studies laten inderdaad zien dat het potentiele aantal postmortale, 'hersendode' orgaandonoren in Nederland de 350 niet haalt. 'Nederland is erg goed in donor-preventie', zegt Erwin Kompanje, die promoveerde op de praktijk van postmortale orgaandonatie. Daarnaast is het een dubieuse ontwikkeling als -zoals de orgaanlobby wil - je organen in principe bij 'hersendood' toevallen aan orgaanverdeelcentrum Eurotransplant in Leiden.
Te vrezen valt dat liberaal Hoogervorst de Nierstichting tegemoet wil komen op het gebied van donatie bij leven. Steeds meer stemmen gaan op om beloning voor orgaan'donatie' toe te staan. Een markt zal wellicht niet lang op zich laten wachten aangezien er 1200 mensen wachten op een nier.

De vraag is of de transplantatie-industrie niet zijn eigen wachtlijsten creeert door een belofte te doen die men niet kan waarmaken: dat er voor iedereen wanneer nodig een vervangend orgaan zal klaarliggen. Deze oninbare belofte brengt met zich mee dat er beloning zal worden gevraagd en gegeven voor dit schaarse goed organen, daar we immers (helaas) in een kapitalistische maatschappij leven. Op een debat over transplantie in december 2003 viel een stilte na deze opmerkingen van medewerkers van Linkse Analyse Biopolitiek. Na afloop van het debat, tijdens de borrel, bleek de diskussie opeens heel anders te verlopen. Terwijl het in het forumdebat met name ging over nieuwe categorieen donoren, zoals de non-heart-beating donoren, en over beloning voor donatie, bleek achteraf de crux van het probleem te liggen bij de transplantatie industrie.
Tijdens de borrel bleek dat het publiekelijk niet in goede aarde valt om openlijk de geldverslindende transplantatie industrie als probleem neer te zetten. 'De schoorstenen moeten roken, het is inderdaad een industrie', zei forumlid Medard Hilhorst (die zelfs orgaanhandel als optie ziet) terwijl hij zijn laatste consumptiebonnen aan ons overhandigde. Waarom wordt er zo veel geld uitgegeven aan een dergelijk relatief klein probleem als mensen met een falend orgaan, terwijl andere sectoren van de gezondheidszorg bijna aan bezuinigingen ten onder dreigen te gaan? Het antwoord is volgens Erwin Kompanje een sterke lobby en goede PR.

Bron: De Volkskrant 20-1-2005 'Tekort aan nieren blijft bij elk systeem',
Werkplaats LAB: 'Open debat over transplantatie-industrie nog altijd moeilijk' , 5-1-2004


Herman van Wietmarschen, WTV

6-12-2004

Aggresieve pro-donor propaganda in provincie Utrecht

Eind november kreeg iedere inwoner van de provincie Utrecht een folder van NIGZ-donorvoorlichting in de brievenbus. Op de voorkant staat met grote letters geschreven: 'Wat kunt u doen om uw naasten te helpen!' In tijden van forse bezuinigingen in de zorg en sociale zekerheid is het zeker nodig elkaar te helpen. Vele ouderen, chronisch zieken, gehandicapten en anderen kunnen met veel moeite de touwtjes aan elkaar knopen. Slaan we de folder open, dan begrijpen we dat het niet over basis-zorg gaat maar over orgaan- en weefseldonatie.

Verder lezend wordt de strategie van de folder duidelijk: mensen die geen orgaandonor zijn een zo groot mogelijk schuldgevoel aanpraten. Voor 31 mensen in de provincie Utrecht zou het afgelopen jaar namelijk het 'levensreddende' orgaan te laat zijn gekomen. Bovendien kwamen uit de provincie Utrecht vorig jaar de minste daadwerkelijke weefseldonoren. De bedoeling van de folder moge duidelijk zijn: het werven van meer donoren.
Echter de folder is niets minder dan pure propaganda. De informatie is onvolledig en misleidend. Er is in de folder geen enkel punt van kritiek opgenomen over orgaandonatie, zoals de twijfels over het hersendood criterium. Ook over de relatief matige effectiviteit van orgaandonatie wordt niet gesproken. Veel getransplanteerden moeten een tweede of zelfs een derde orgaan krijgen omdat het eerste transplantaat versleten is.
Daarnaast zijn de bijwerkingen van de noodzakelijk levenslang te slikken afstotingsonderdrukkers niet misselijk. De folder heeft tevens geen aandacht voor levensbeschouwelijke argumenten tegen orgaandonatie. Bovendien scheppen de transplantatie technologie en industrie zelf verwachtingen, en daarmee een vraag naar donor organen. Wachtlijsten zijn juist door deze verwachtingen ontstaan en zullen blijven bestaan zolang de technologie zich verder ontwikkelt en de indicaties voor transplantatie zich uitbereiden. De schoorsteen moet roken, zullen we maar zeggen.
Mocht je in weerwil van de toon van de folder toch je organen niet af willen staan, dan ben je bijna schuldig aan moord. Donoren zijn namelijk van levensbelang, want er is een groot tekort aan organen, meldt de folder: 'Mede daardoor sterven er jaarlijks enkele honderden patienten die op een transplantatie wachten.' Echter niet het gebrek aan organen is het probleem, maar de gebrekkige organen van de zieke. Er zijn vele manieren om de gezondheid van mensen te verbeteren. Politieke keuzen liggen ten grondslag aan het tot speerpunt maken van de transplantatie technologie, ten koste van de thuiszorg, mantelzorg, vergoedingen van medicijnen en arstenbezoek, vervoer voor gehandicapten en chronisch zieken en noem zo maar op.
De door de NIGZ ingezette jacht op organen is een jacht met oogkleppen op die de aandacht afleidt van de grote groep mensen die zelfs basiszorg moeten ontberen.


Herman van Wietmarschen, WTV

9-11-2004

Orgaanhandel op internet neemt vlucht

MatchingDonors.com is opgericht door een groep artsen, zakenmensen, patienten, gezondheids managers en populaire PR mensen. Op deze website kunnen patienten zich voor $290 per maand presenteren, in de hoop een levende orgaandonor te vinden. Van groot belang is de persoonlijke geschiedenis van de patienten: 'persoonlijke verbinding is de sleutel tot het vinden van een potentiele levende donor.' Het inschrijfgeld wordt niet aan de donoren gegeven maar gebruikt om het bedrijf draaiende te houden.

Betalen voor organen
Onlangs kwam MatchingDonors.com in opspraak vanwege aanwijzingen dat Bob Hickey voor een orgaan betaald zou hebben. Een ethische commissie van Presbyterian/St Luke's Medical Center in Denver stelde deze eerste operatie, mogelijk gemaakt door MatchingDonors.com uit. Later stond de commissie toch de operatie toe. Bob Hicky betaalde $290 per maand aan de makers van de website, ondanks de vermelding op de website dat het onwettig is financiele voordelen bij orgaandonatie te hebben [meer...].


Jeroen Breekveldt, WTV

17-2-2004

'Kloondoorbraak' vereist eicel-leveranties

Op 12 februari 2004 meldden Koreaanse wetenschappers stamcellen uit gekloonde embryo's te hebben gehaald. Een belangrijke 'doorbraak' op weg naar het maken van organen voor transplantatie. Niet voor niets investeert een belangrijke speler op de transplantatie-markt, het Zwitserse farma concern Novartis, in deze techniek. De grote woorden zijn weer niet van de lucht. Zo kopte de Volkskrant 13-2-2004: 'Gekloonde eicel kan ziektes genezen'. De Amerikaanse Biotechbedrijven-lobbyclub BIO beweert dat '100 millioen patienten wachten op een doorbraak in de transplantatiegeneeskunde' en het 'zou onethisch zijn, juist nu het onderzoek te stoppen'.

Er is echter nog geen mens mee genezen en voor dat, zeker op grote schaal, gebeurt zijn er nog wel wat problemen te overwinnen. De techniek ontwikkeling brengt klonen van mensen dichterbij en er zijn nog steeds mensen die dat als een probleem zien. Deze technieken, zowel mensen klonen als organen kweken, vereisen bovendien rijpe 'lege' eicellen. Hoe kom je daar aan? [meer...]


Jeroen Breekveldt & Herman van Wietmarschen, WXV

5-1-2004

Open debat over transplantatie-industrie nog altijd moeilijk

Begin december 2003 pakte het Rathenau Instituut uit met het oprakelen van de diskussie over het gebrek aan organen voor transplantatie. Een opwarmertje voor 2004, wanneer de Wet OrgaanDonatie geevalueerd zal worden in de Tweede Kamer.

onderzoek
Het Rathenau Instituut presenteerde op 2 december een boek van prof.dr. G. den Hartogh, hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam, en een publieksonderzoek naar acceptatie van systemen, die het Instituut had laten produceren. De ethicus bekijkt in zijn boek 'Gift of bijdrage? Over morele aspecten van orgaandonatie,de ethische aspecten rond orgaandonatie' en onderzoeksbureau Veldkamp publiceerde cijfers over steun onder de bevolking voor verschillende systemen van postmortale orgaandonatie (Orgaandonatie alternatieve beslissystemen (publieksonderzoekpublieksonderzoek)).
In het boek stelt den Hartogh orgaandonatie voor als een ethische plicht. Uit het publieksonderzoek van Bureau Veldkamp lichtte het Rathenau Instituut vooral dat tweederde van de bevolking voor een 'geen bezwaar-systeem' zou zijn: Iedereen is automatisch donor, tenzij je bezwaar maakt.

donorpreventie
Op 4 december was in het Haagse cafe Dudok een debat georganiseerd door het Rathenau Instituut en het onbekendere Instituut voor Verborgen Kennis. Vier ethici (*), allen mannen, openden de door NRC journalist Roel Janssen geleide avond. Hoewel de diskussie ging over de kennelijk onomstreden vraag hoe er meer organen beschikbaar kunnen komen, was er hier en daar nog wel een kritisch geluid te horen. Evert van Leeuwen van VUmC stelde dat de belangen van de nabestaanden, zoals een goed afscheid van hun geliefde, niet in het gedrang mogen komen. Erwin Kompanje pleitte voor Non Heart Beating Donatie en voor donatie bij leven. Van postmortale donatie na hersendood verwacht Kompanje geen toename van organen omdat Nederland heel goed is in 'donor-preventie'; voorkomen dat mensen hersendood geraken [meer...].


Jeroen Breekveldt, WXV

28-11-2003

Geld voor verboden onderzoek

De Berlijnse Tageszeitung meldde 20 november 2003 dat een duidelijke meerderheid in het Europarlement zich uitspreekt voor het financieel stimuleren door de EU van omstreden en in sommige landen verboden embryo-onderzoek.
Daarmee wordt geld vrijgemaakt voor onderzoek dat in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk verboden is en strafrechtelijk vervolgd kan worden. De EU-Comissie stelde voor embryo`s te gebruiken die voor 27-6-2002 ingevroren zijn, om stamcellen uit te winnen. Op 3 december beslissen de EU lidstaten of er financiering is voor verdergaand embryo-onderzoek.

Stamcellen kunnen eventueel een rol spelen bij het kweken van organen uit menselijk materiaal. Zie daarvoor: Tissue Engineering


Herman van Wietmarschen, WXV

27-2-2003

Reclame Code Commissie wijst de klacht af

De commissie heeft de klacht afgewezen. Het oordeel was als volgt:

'Door middel van de gewraakte affiche wordt het publiek aangespoord om zich te laten registreren als orgaandonor. Voor nadere informatie hierover wordt verwezen naar de website www.donorofniet.nl en naar een informatienummer. In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat eenieder die zich als donor laat registreren, tezijnertijd ook daadwerkelijk donor zal zijn.
Dat in de affiche niet wordt gewezen op de voor- en nadelen, betekent niet dat deze misleidend is.
Van het aanprijzen van een gezondheidsproduct als bedoeld in artikel 1 sub c van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten is geen sprake.
Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De Commissie wijst de klacht af.' [meer...]


Herman van Wietmarschen, WXV

27-2-2003

Klacht tegen reclame-uiting van Stichting Donorvoorlichting

Half december liep ik tegen levensgrote advertenties van Stichting Donorvoorlichting aan op station Bunnik. Een poster van twee bij een meter maakte reclame voor het worden van donor. Ik had altijd begrepen dat de overheid een geinformeerde keuze wilde stimuleren omtrent orgaandonatie, echter die tijd lijkt nu voorbij. Op de poster was alleen te lezen: 'Ooit beschikbaar... Een stukje Liesbeth. Word donor. Beslis nu. Vraag een donorformulier aan bij...'

Terwijl diskussies over de voor en nadelen van orgaandonatie nog in volle gang zijn, wordt hier domweg een reclame-campagne uit de kast gerukt voor het werven van donoren. Heel onverantwoord, en zeker niet met het idee mensen goed en veelzijdig te informeren. Om te proberen deze reclame zo snel mogelijk van de perrons af te krijgen heb ik een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. [meer...]


Herman van Wietmarschen, WXV

7-2-2003

Zweeds opinie onderzoek over xenotransplantatie

De diskussie rond xenotransplantatie is in Nederland op een laag pitje geraakt. Onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze technologie gaan uiteraard gewoon door. In Zweden vond een onderzoek plaats naar de mening van mensen over xenotransplantatie. Andrew George, een wetenschapper uit London, begrijpt de twijfels bij complete orgaan transplantaties vooral als onderbuikgevoelens. Mensen zouden deze transplantaten vergelijken met stukken vlees bij het avondeten. Op een dergelijke arrogante manier wordt vaak door wetenschappers de mening van mensen gebagatelliseerd of onder te tafel geschoven. De onwetende leek zou vooral haar gevoelens laten spreken, en geen redelijke argumenten hebben. Bovendien vind Andrew het ook nog eens 'natuurlijk' dat mensen negatief zijn, alsof 'natuurlijkheid' ook ! maar iets met de diskussie te maken heeft. Voordat xenotransplantatie ooit dagelijkse praktijk kan worden moet eerst het publiek gewonnen worden. Het onderstaande artikel uit het vakblad Xenotransplantation kan een poging daartoe zijn. [meer...]


Persbericht van BioSkop ea.

5-12-2002

Geld verdienen met Orgaandonatie?

Onder de Titel "Ethik in der Organtransplantation" houdt de Deutsche Akademie für Transplantationsmedizin van 10.-14. december een internationaal congres in München. Medici, Bioethici en Juristen zullen daar adviseren hoe gezonde mensen door financiele aanbiedingen gericht er toe kunnen worden aangezet nieren en stukken lever te doneren. "Deze conferentie dreigt een signaal voor de commercialisering van Organdonatie te worden", vrezen BioSkop, medico international en de Werkgroep Geneeskunde en Geweten in de IPPNW (Internationale artsen tegen Atoomoorlog). [meer...]


Jeroen Breekveldt, Werkplaats LAB

9-11-2002

De strijd om uw orgaan

De ‘voorlichtingscampagne’over orgaandonatie is aggressiever geworden. Mensen in Nederland wordt sinds november 2002 in spotjes voorgehouden dat het inconsequent zou zijn om wel een orgaan te willen ontvangen, maar geen organen te willen afstaan (Trouw 12-9-2002: ‘Bomhoff: niet genoeg geld voor donorbrieven’). [meer...]


Herman van Wietmarschen, Werkplaats LAB

10-6-2002

$300 voor een orgaan

Na acht jaar diskussieren is de staat Pennsylvania gestart met een controversieel programma waarbij donoren een financiele vergoeding krijgen. Donoren kunnen $300 krijgen als een soort onkostenvergoeding, dit bedrag moet uitgegeven worden aan overnachtingen en maaltijden met betrekking tot de donatie. Een oorspronkelijk plan om nabestaanden van een donor $3000 te geven voor begrafeniskosten is niet doorgegaan [meer...]

John Golenski, een ethicus uit Californie vindt het geen eenvoudige zaak. Echter het feit dat er uberhaupt diskussie mogelijk is over het geven van geld voor organen vind ik verontrustend. Op slinkse wijze wordt er in Amerika een vergoeding gegeven voor een orgaan, zij het in de vorm van een onkostenvergoeding. Dit is een eerste stap in de richting van een enveloppe met geld. Gezondheidszorg, evenals bijvoorbeeld voedsel en onderdak, zou voor iedereen in gelijke mate beschikbaar moeten zijn. Door een gebrek aan geld gaan mensen zich genoodzaakt zien hun eigen lijf of delen ervan te verkopen. Het idee 'lichaam als markt' moet mijns inziens bestreden worden.


Herman van Wietmarschen, Werkplaats LAB

30-4-2002

Legalisering van handel in organen

Op de Bioethics lijst verscheen onlangs een artikel van Jeremy Laurence waarin hij signaleert dat het taboe op orgaanhandel een zachte dood is gestorven. De subkop van zijn artikel luidt:'Explosie van illegale transplantaties in de Derde Wereld dwingt de medische gemeenschap een eeuwen oud taboe te confronteren.' Een vertaling van een deel van zijn artikel volgt. Eerder werd op de website van Werkgroep Xenotransplantatie Vraagstukken een artikel gepresenteerd waarin kritiek op deze praktijk werd uitgediept: 'Organen verkoopbaar maken'.

In leven of dood situaties telt de wet niet mee. Een man of vrouw gekonfronteerd met haar eigen sterfelijkheid zal weinig restricties op haar gedrag erkennen. Daarom is de handel in menselijke organen explosief aan het groeien [meer...]


Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek

9-4-2002

Workshop Biotechnologie bij Dieren 15 april

Maandag 15 april verzorgt werkplaats Linske Analyse Biopolitiek een workshop over biotechnologie bij dieren. Naast planten worden ook dieren al velen jaren op allerlei manieren en voor allerlei doeleinden genetisch gemanipuleerd. Tijdens de workshop willen we een idee geven waarvoor GM zoal gebruikt wordt, wie hier belang bij hebben, welke ethische vragen hierbij komen kijken en wat we hier als linkse (anarchistische) mensen mee kunnen.
De workshop zal gehouden worden in het Resistance is Fertile Sociaal Centrum waar op dit moment activiteiten plaatsvinden in verband met een conferentie over biodiversiteit elders in Den Haag. De conferentie is de zesde Conference of the Parties of the Convention on Biological Diversity.

Twee weken lang worden er activiteiten georganiseerd door het platform 'Resistance is Fertile'. Een volledig programma en uitleg over het biodiversiteits debat staan op de website www.resistanceisfertile.org.
Standpunten van Resistance is Fertile zijn onder meer:
- Een universeel recht op zelfbeschikking over natuurlijke grondstoffen.
- Recht op autonomie over voedselproductie
- Geen genetosch gemanipuleerde gewassen
- Een onmiddelijke stopzetting van al het onderzoek naar, en toepassingen van genetisch gebruik restrictie technologieen zoals terminator zaden.
- Erkenning van onze fundamentele noodzaak voor kleine boeren, vrouwen landbouwsters, lokale gemeenschappen en inheemse mensen die de planeets schat aan biodiversiteit kunnen behouden en doen opleven.
- Geen patent op leven

Workshop: maandag 15 april, 16.00 uur
Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag


Herman van Wietmarschen, Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek

9-4-2002

'Transgenic Animal News', gratis te krijgen!

Wil je de laatste nieuwtjes op het gebied van genetische manipulatie van dieren weten? Wil je weten welke rol bedrijven, overheden, instituten, laboratoria spelen en welke belangen ze daarbij hebben? Vraag het nieuwe voorlopig eenmalige blaadje 'Transgenic Animal News' aan bij Werkplaats Linkse Analyse Biopolitiek. Het is alleen Engelstalig te verkrijgen.

'Transgenic Animal News' is een eenmalige nieuwsbrief over genetische manipulatie van dieren (inclusief mensen). Het is een combinatie van nieuws berichten die in verschillende kranten, tijdschriften, maillijsten en websites verschenen zijn, met texten die onze mening vertegenwoordigen.

Eind 2002 hoopt Werkplaats LAB, Alle Dieren Vrij! in samenwerking met de Ekster en de Olifant een 'gids genetisch gemanipuleerde dieren' uit te geven. In deze gids geven we een beschrijving van een greep uit de vele genetisch gemanipuleerde dieren die er zijn gemaakt, beschrijven we het domesticatie proces en de manier waarop dieren van dezelfde soort in het wild leven. Bovendien worden technische en ethische aspecten van genetische manipulatie en domesticatie geintroduceerd.


Jeroen Breekveldt, WXV

13-3-2002

Xenotransplantatie [over 5 jaar]

(Washington, DC) - De vierde bijeenkomst van het Secretary's Advisory Committee on Xenotransplantation (SACX) voedde en bevestigde veel bezwaren van tegenstanders van xenotransplantatie. Presentaties op de conferentie gaven opnieuw de gevaren bezwaren aan, zoals: het altijd aanwezige risico van overdracht van varkensvirussen naar mensen.; de moeilijkheden om varkens te kweken waarvan de organen niet worden afgestoten door de ontvanger; het mogelijke gevaar voor de bloedvoorziening als op grote schaal xeotransplantatie wordt doorgezet en het uitblijvende succes van klinische proeven.

Op de conferentie is het perspectief van echte xenotransplantatie vooruitgeschoven naar [over 5 jaar]. De laatste 10 - 15 jaar is telkens deze verwachting gehanteerd die nog nooit uitkwam. De mythe van houdt de geldstroom voor onderzoek naar xenotransplantatie op gang. [meer (Engels) ...]


Jeroen Breekveldt, WXV

6-3-2002

Ziekenhuis biedt aan harten van dode babies terug te geven

Wellington (Reuters) - Nieuw Zeeland's top hart ziekenhuis kreeg donderdag honderden telefoontjes van verongelijkte ouders, nadat ze aangeboden had meer dan 1000 harten terug te geven die ze zonder toestemming de afgelopen 50 jaren uit dode babies gehaald had - Graeme Peters (28 februari 2002) [meer...]

Ook in Nederland worden organen bewaard zonder expliciete toestemming van nabestaanden.

Het medisch centrum haaglanden kwam in februari 2001 in opspraak en stelde haar werknemer Pathaloog Van Velzen op non actief. Tegen Van Velzen loopt in Canada een strafzaak en in Engeland werd hij beschuldigd van het illegaal bewaren van organen in het Liverpoolse kinderziekenhuis Alder Hey . Van Velzen, die zich de zondebok voelt, meldde dat ook in Nederland in de meeste opleidingsziekenhuizen afdelingen pathologie 'op zolder en in de kelder potten vol organen bewaard worden zonder expliciete toestemming van de nabestaanden'. (VK 9-2-2001 'Organen ook hier 'illegaal' bewaard').
In het Leids Unversitair Medisch Centrum worden 2000 harten bewaard zonder expliciete toestemming. (Trouw 10-2-2001 'Wat goed dat we dit bewaard hebben').
Een moeder uit Helmond procedeerde tegen het Academisch Ziekenhuis Radboud in Nijmegen omdat het Radboud in 1999 hart en longen van haar overleden zoontje heeft achtergehouden, zonder haar toestemming.

Voor meer informatie zie de website van de stichting LMI, come.to/hielprik.
Op de website www.biopolitiek.nl onder de rubriek biomateriaal: 'Probe into new baby organ scandal' en 'Foetus voorraad gevonden in een ziekenhuis'


Herman van Wietmarschen, WXV

10-1-2002

Genetisch gemanipuleerde varkens gekloond

PPL Therapeutics PLC is in staat gebleken vijf varkens te klonen waaruit een gen is verwijderd. Het doel van het bedrijf is uiteindelijk varkens organen te maken die naar de mens getransplanteerd kunnen worden. Deze susters varken, Noel, Angel, Star, Joy en Mary, zijn een stap in de richting.

Een van de drempels bij het maken van transplanteerbare dieren organen is de afstoting door het menselijk lichaam. Onderzoekers zijn druk bezig dieren zo te veranderen dat de organen minder snel afgestoten worden. Zo heeft PPL Therapeutics in haar nieuwe varkens een gen voor een enzym dat een bepaalde suiker maakt uitgeschakeld.

Ondanks de berichten van de laatste tijd dat xenotransplantatie te moeilijk en kostbaar zou zijn blijkt er toch verder geexperimenteerd te worden in die richting. In een aantal landen, waaronder Nederland, is een moratorium op xenotransplantatie ingesteld. Hiermee is de diskussie echter nog niet voorbij. Hoe wordt er straks gereageerd als er transplanteerbare varkensorganen beschikbaar komen?

Bron: Terena Chea, Washtech.com 3-1-2002 'Litter of gene-altered pigs cloned'


Texten:

Brochures WXV
Allotransplantatie
Xenotransplantatie
Orgaan- en weefselkweek
Maatschappelijke debat
Informatie over biotechnologie, biopolitiek en bioethiek

Verder lezen:

Persberichten

Boeken

Links

Wat doet WXV?

WXV komt naar u toe! (Nodig WXV uit voor een lezing!)

Discussie, reacties van lezersters


















Bijgewerkt per: 8 september 2005