INFO BOEKJE

EERSTEJAARS ZWAAR 2000

SELECTIE en DAARNA

Ga hier naar het Future 1J 2000 Gastenboek!!!

 

Beste aanstaande wedstijdroeier(?)

Leuk dat je meedoet aan de selectie. In deze brief zullen wij, coaches eerstejaars zwaar, je een indruk proberen te geven van wat een seizoen wedstrijdroeien betekent. Wedstrijdroeien en dan met name Zwaar (mannen) wedstrijdroeien is je meten met de snelste roeiers, een kick uit trainen halen en vrienden voor het leven ontmoeten.

Wie zijn wij?

Coaches eerstejaars zwaar 2000:

Naam Thuis Mobiel Werk
Nienke Ney 020-6645928 06-24272514
Joyce Gottgens 020-4708701  
Bart Berenbak 020-4687685 06-24513942 020-6081234
Bas Nieuwenhuizen 020-6739406 06-24513856 030-2916916

Nienke en Joyce zaten in de eerstejaars dames acht van afgelopen seizoen, de Øpperkøts. Ze hebben allebei al veel jeugdroei-ervaring en ook instructie en coach ervaring. Zij vormen de kern van het coachteam eerstejaars zwaar 2000. Daarnaast zijn er Bart en Bas. Vroeger ook wel de Baba's genoemd, maar vertrokken naar RIC, omdat daar meer faciliteiten geboden werden (ja, wedstrijdroeiers kunnen self-centered zijn). Samen dus in de eerstejaars acht van '91 gezeten, La Piovra. Daarna samen door in de twee-zonder. Bart heeft daarna senior-B geroeid en heeft getracht in de nationale dubbelvier selectie te komen (wedstrijden onder andere in Keulen). Bas heeft ook de Skiffhead gewonnen (eigen klasse) en roeit nu al jaren mee met de winnende veteranenachten van RIC. De coachuitdaging roept!

Onze doelstellingen voor het komend seizoen (1jrs zwaar 2000)

Wij willen vooral dat iedereen als eerste meedoet vanuit liefde en plezier. Liefde voor de sport. Dat ook te ontdekken, want de C4-en komen nog lang niet in de buurt van prachtige nummers als de acht en gladde boten. En om in een traditie van eer te stappen. Maar dus ook om een goede instap in de wereld van het wedstrijdroeien. Je zal niet de eerste en enige zijn die vanuit een eerstejaars zware acht doorstroomt naar Olympische Spelen voor het halen van Goud!

Voor de volgende, concrete opsomming, gaan we in de traditie van de eerstejaars zware achten verder:

Selectieperiode

Trainingstijden

Dag

Training

Plaats

Tijden

maandag

indoor

Boelelaan

20:30 – 21:45*

dinsdag

vrij

.

.

woensdag

ergo- en bak

Skøll

17:00 – 19:00**

donderdag

outdoor

Skøll

18:00 – 20:00

vrijdag

ergo

Boelelaan

19:00 – 22:00**

zaterdag

roeien

Skøll

variabel

zondag

roeien

Skøll

variabel

* verandert vanaf 24 januari naar 19:15 – 20:30

** training duurt anderhalf uur

Selectiecriteria:

Aangezien we nog ruim tijd hebben voor de belangrijke wedstrijden, is het dus niet zo dat de ervaren roeiers zeker zijn van een plaats. We zijn van mening dat we ook HIC '99-ers door hard trainen en goede technische coaching op tijd op het niveau van een goede eerstejaars acht kunnen krijgen. Het niveau dat nodig is om onze doelstellingen voor de acht te realiseren. We proberen op basis van in te schatten talent en progressie de snelste selectie te maken. Dit geld dus ook voor de interpretatie van de ergo-testen.

In principe willen we met negen mensen het seizoen beginnen. Zo kunnen we alle voorkomende problemen opvangen. Door te rouleren vaart iedereen gelijkwaardig mee, terwijl er niet vervelende problemen ontstaan als iemand eens ziek is, of geblesseerd. Een negende roeier geeft ademruimte en is daarmee pure luxe voor alle betrokkenen.

Een training afwezig zijn

Voor belangrijke dingen (tentamens, calamiteiten, etc.) kan er dus een training overgeslagen worden. Valide excuses om een training te skippen zijn schaars. De-moeder-van-je-viendin-is-jarig is dus GEEN excuus. Ouders die 25 jaar getrouwd zijn .... is natuurlijk bespreekbaar.

Als je je wilt afmelden, bedenk dan dat inzet voor ons een graadmeter is voor de selectie. Door aanwezig te zijn bij trainingen en door daar te laten zien dat je er echt voor gaat (motivatie) sta je natuurlijk sterker in je schoenen dan als je het steeds laat afweten.

Te laat.

Te laat is taart. Te laat wordt absoluut niet getolereerd. Waarom ook? Er staan altijd andere roeiers op je te wachten, laat staan je coaches. Dan zorg je dus maar dat je een half uur eerder bedenkt dat je naar Skøll toe moet. Files, bruggen, lekke banden, weinig excuses zullen ons nieuw in de oren klinken.

Blessures

We streven ernaar om door een juiste manier van trainen en acht te slaan op fysiologische aspecten en aandachtspunten iedereen blessurevrij de selectie en daarna het seizoen door te loodsen (anders dan sommige andere verenigingen...) Desalniettemin is het natuurlijk mogelijk dat er een blessure ontstaat. Bijvoorbeeld iets dat al schemerde of toch een zwak punt. Meldt blessures zo snel mogelijk, zodat we alternatieve trainingen kunnen ontwerpen die de blessure ontzien of we kunnen je de nodige rust gunnen.

Extra-activiteiten selectieperiode

We willen naast de trainingen de volgende extra activiteiten ondernemen (onder voorbehoud):

Roeiwedstrijden komend seizoen

NK indoor roeien

(Nereus, Amsterdam, Sportcentrum UvA, Boelelaan)

zaterdag 11 december

http://www.nereus.nl/nkindoor/index.html

Voor de beesten onder ons. Ergometeren tot je erbij neervalt. Wedstrijdroeien is op een gegeven moment gewoon keihard presteren, eerder thuis willen zijn dan anderen. Dat kan je helemaal met deze roeimachines. Snot voor de ogen dus! Leuk voor eerstejaars achten is dat er als ploeg gestart wordt en dat de 16 km (8x2) met z'n allen wordt 'weggetrapt'.

******* EVENEMENT! ******** Survival weekend voor eerstejaars

(Algemene Amsterdamse Roeivereniging Skøll, Ardennen, België)

Weekend 18/19 december

Een fantastische ervaring voor iedereen van jong tot oud. Teams worden hier samen geklonken. Vriendschappen gesloten. Het hele seizoen zul je weten waarom de boot zo hard gaat, het wederzijds respect was hier gesmeed! Het survival weekend bestaat uit een wandelen met een rugzak met daarin slechts de minimaalste dingen en samen de uitdagingen doorstaan, zoals van beperkte middelen een onderkomen maken.

Pink Winterwedstrijden

(Proteus-Eretes, Delft, Schie)

Weekend 4/5 maart

http://www.oli.tudelft.nl/proteus/proteus-groups/ww/

Zoals Proteus op hun homepage aangeeft ontstaan uit een selectiemoment na de winter, zijn dit leuke oefenwedstrijden over 5 km. Hoe staan de ploegen ervoor en wie maakt kans bij de Heineken en Head? Vroeger altijd met de leuke ambiance van het Kruithuis (zeer historisch pandje), zal het nu een toonbeeld van moderniteit en efficiëntie zijn!

Heineken Roeivierkamp

(Nereus, Amsterdam, Amstel)

Weekend 18-19 maart 2000

http://www.webstructure.nl/heineken

De Heineken Roeivierkamp is een wedstrijd voor zowel wedstrijdroeiers als clubachtroeiers op de Amstel in Amsterdam. Voor clubroeiers is dit samen met de Head de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De Heineken is een zeer grote en spectaculaire wedstrijd. Het is erg leuk voor iedereen om hier naar te kijken. Er worden door wedstrijdroeiers vier, en door clubroeiers drie afstanden geroeid. Wedstrijdroeiers roeien 250 m + 750 m + 2500 m + 5000 m. De Clubroeiers roeien de 750m niet. De wedstrijd is geïnspireerd door het allround schaatsen evenement. De afstanden die daarvoor gelden zijn de Heineken gehalveerd, maar ook hier starten de besten als laatste, zodat het veld spectaculair in elkaar schuift (leuk veel inhaalwerk!).

Head

(ARB en Willem III, Amsterdam, Amstel)

Zondag 26 maart 2000

http://huizen.dds.nl/~willem3/w3head.html

De Head is de grootste achten-wedstrijd van Nederland. Het is een langebaanwedstrijd. Zowel wedstrijd- als clubploegen starten hier. Elke acht die in Nederland iets wil of kan presteren is op de Head aanwezig. Het is de enige keer in het jaar dat je zoveel achten bij elkaar kunt zien op een wedstrijd. Hierdoor is het een erg indrukwekkend evenement. Als een ploeg op de Head wint betekent dit heel veel, omdat alle mogelijke tegenstand uit Nederland aanwezig is. Je bent op dat moment dus de beste ploeg van Nederland. Voor je vrienden en vriendinnen (en jijzelf bij de andere ploegen): kom kijken en kom vooral op de fiets, zodat je mee kan fietsen met alle Skøll ploegen en ze zo optimaal aanmoedigen.

Varsity

(KNSRB en Triton, Houten, Amsterdam-Rijnkanaal)

Zondag 16 april

http://www.uu.nl/~varsity

De Varsity is een van de oudste Nederlandse wedstrijden. Ze is ontstaan uit een uitdagingswedstrijd tussen Njord en Laga (Leiden/Delft), die in 1878 voor het eerst verroeid werd. Ze is uitgegroeid tot een typische studentenwedstrijd, met corpora, ballen, rieten hoedjes, blote ballen, oude vier, moddergooien, brassen en sooien en ga zo maar door. Roeiend is er minder eer te behalen, maar voor de eerstejaars ploegen kan dit een goede start van het seizoen zijn. Skøll is vaak bij deze wedstrijd aanwezig, al zijn er ook wel jaren en ploegen afwezig geweest...

Randstad Regatta

(De Hoop, Amsterdam, Bosbaan)

Weekend 29/30 april

http://www.i-motion.nl/rr/

Dé eerste wedstrijd van het echte baanseizoen. Veel internationale equipes hebben hier een selectiepunt. Voor eerstejaarsachten is het een wedstrijd om niet te missen, omdat hier de eerste echte kwalificerende blikken worden vergeven. Natuurlijk op de bosbaan, zodat de strijd ook een beetje op een echte wedstrijd lijkt. Zeker eerstejaarsploegen hebben het genot van alle voordelen van de bosbaan (leuke ambiance, gezelligheid, professionaliteit) en nog minder de bezwaren die internationaal tegen de bosbaan gelden (te ondiep, geen 8-ploegenbaan, geen FISA-status). Hier kan voor het eerste (echt) gemeten worden wie de sterkste eerstejaars acht is.

Martini Regatta

(Aegir/Gyas, Groningen, Harkstede baan)

Weekend 13/14 mei

http://www.nlroei.nl/martini

Omstreden wedstrijden op een omstreden baan. Martini werd tot een paar jaar geleden altijd meer naar het einde van het seizoen gehouden, maar de drie 'buitengewest' wedstrijden (Martini, Hollandia en ZRB) hebben een stuivertje-wisselen spel gespeeld. De baan bij Harkstede is ontstaan samen met het zand dat is weggehaald, voor, zullen we maar zeggen, de Anogwatnogwat? Dwars onder een elektriciteitsleiding door en midden in de onherbergzame, winderige polders van Groningen. KPN-Telecom heeft de telefooncellen naast de baan neergezet, zodat de tussentijden ook comfortabel kunnen worden bijgehouden. Ook hier kunnen eerstejaarsachten achter hun felbegeerde blikken aan!

Hollandia

(Koninklijke Zeil- en Roeivereniging Hollandia, Amsterdam, Bosbaan)

Weekend 27/28 mei

http://www.cs-a.nl/hollandia/

Na jaren op de roeibaan bij Tilburg te zijn verroeid (na een rijke historie van banen en plaatsen, vergelijkbaar met de Varsity), geland op de bosbaan! Dat maakt deze klassieker natuurlijk tot een zeer aangename wedstrijd, want laten we wel wezen, de bosbaan is gewoon de mooiste roeibaan van Nederland! Voor Skøll natuurlijk helemaal gemakkelijk, zo om de hoek en op ons trainingswater.

Thetis Sprint

(Nereus, Amsterdam, Bosbaan)

Vrijdagavond 9 juni

http://www.nereus.nl/thetis/index.html

Thetis was een onafhankelijke dames-roeivereniging, maar met het verschrijden der jaren is dat onderscheid ouderwets gebleken. Toen is ze opgegaan in Nereus en wordt herdacht met de sprintwedstrijden.

ARB / Nationale Kampioenschappen

(Amsterdamse Roeibond, Amsterdam, Bosbaan)

Weekend 10/11 juni

http://arb.globalknowledge.nl/arb/

Ook door de combinatie met de Nationale Kampioenschappen is dit één van de mooiere wedstrijden in een seizoen. Sterke bezetting van alle velden en mooie prijzen, kortom een must-be. Voor het eerstejaars roeien natuurlijk een vanzelfsprekendheid. Maar hier weer wordt alles even extra scherp gesteld, en de zekerheid is groter dat ook alle ploegen er zijn. Nog steeds hoofdnummer Zware Nieuwelingen acht. Dat betekent dat daarvoor extra mooie blikken worden uitgereikt en dat de dag daarmee wordt uitgeluid (zondag).

ZRB

(Zuid Hollandse Roeibond, Tilburg, Beekse Bergen roeibaan)

Weekend 24/25 juni

http://stuwww.kub.nl/vidar/zrb/

Een gezellige wedstrijd. Midden in de bossen en naast het pretpark de Beekse Bergen. Kamperen langs het kanaal en als de omstandigheden goed zijn, de scherpste tijden (vanwege de baancondities). Een waar plezierig weekendje ertussen uit!

Koninklijke Maas Holland Beker

(Roeivereniging de Maas, Amsterdam, Bosbaan)

Weekend 1/2 juli

http://www.knrb.nl/kmhb

De chiqueste wedstrijd van Nederland. Met lange traditie en prachtige nummers. Door het internationale aanzien en budgetten voor startgeld aanleiding voor buitenlandse topploegen om te komen strijden. Met name voor het skiff nummer is het een wedstrijd naast de Royal Henley Regatta waar elk jaar wel weer een topper op af komt (zoals regerend wereldkampioen Xeno Müller). Voor eerstejaars achten is hier ook eer te behalen bij de ISSA-beker, die na een tijd voor Senior-B ploegen bestemd te zijn geweest, weer terug is bij de jonge acht (lees: eerstejaars zwaar). Dit is een mooie wedstrijd waar een kroon op een goed lopend seizoen gezet kan worden (naast het klassement natuurlijk).

Arcadis Argo Sprint

(Argo, Amsterdam, Bosbaan)

Vrijdagavond 7 juli

http://www.wau.nl/argo/sprint.htm

Met de slotwedstrijden in het verschiet nog een leuke mogelijkheid om op de sprint te laten zien dat alle onderdelen van het harde roeien worden beheerst; goede start, goede snelheid en eindsprint (voornamelijk!) Fuifblikken, maar altijd leuk om de spanning van de echte wedstrijden even af te leiden.

NSRF Slotwedstrijden

(Nederlandse Studenten Roei Federatie, Amsterdam, Bosbaan)

Weekend 8/9 juli

http://www.cs-a.nl/nsrf/

Meel, bier, zwemmen... Vreemde combinatie zul je denken. Het zijn elementen die horen bij de traditie van de slotwedstrijden. De ploegen die uit training gaan mogen al hun eerste biertjes scoren (die komen hard aan!) en er ontstaat aan alle kanten jolijt langs de baan. Het seizoen zit erop! De blikken zijn binnen! Zondagavond is er het traditionele uittrainingsfeest dat vaak met het intrainingsfeest strijd om het leukste feest van het Skøll te zijn! Toch zijn de slotwedstrijden niet alleen daarvoor belangrijk. Niet voor niets wordt hier pas uittraining gegaan, want hier worden de laatste grote prestaties neergezet. Bovendien worden hier ook de studentenkampioenschappen gehouden en het is heel leuk om als goede eerstejaars acht daaraan mee te doen!

Naseizoen

Met het uittrainingsfeest is het roeiseizoen en de intrainingsperiode afgelopen. Natuurlijk zullen er roeiers zijn die dan denken, oh heerlijk, mooie ervaring, prachtige prestaties, maar geef maar voortaan alleen nog maar bier. Maar de echten onder ons, gaan door, die het plezier ontdekt en willen verder. Wat ons betreft bieden we in het najaar de mogelijkheid om mee te doen aan de volgende wedstrijden (onder voorbehoud dat deze wedstrijden deel uitmaken van de ouderejaars selecties):

oktober 2000

21

Tromp Boatraces

http://www.i-motion.nl/trompboatraces/

Hilversum

november 2000

04

Roeidag (onder voorbehoud)

Amsterdam

05

November Vieren

Amstel, Amsterdam

11/12

Asopos Najaarswedstrijden

Bosbaan,Amsterdam

Links

De volgende internet-links kunnen heel waardevol zijn:

http://huizen.dds.nl/~skoll

De eigen homepage natuurlijk!

Ga ook door naar de homepage van eerstejaars zwaar 2000! (home>wedstrijd>future 1j zwaar 2000)

http://www.nlroei.nl/

Dé roeiserver van Nederland

http://www.xs4all.nl/~hschrik

Veel goede wedstrijdverslagen, nog altijd een fenomeen

http://members.tripod.lycos.nl/roeibeweging/

De hele roeibeweging beschreven (goede site!)

 

Nagestreefd haalbeeld

Als laatste willen we nog een beschrijving geven van de haal zoals we die graag nastreven. We streven de bondshaal na, die volgens ons als volgt omschreven kan worden. De uitpikbeweging wordt gemaakt door op te houden met aanhalen naar het lichaam tot op zo’n 10 cm voor het lichaam, door met de buitenhand de riem omlaag te duwen, zodat het hele blad schoon uit het water komt, zo’n 15 cm boven het water. Vervolgens wordt de riem (en het blad) met de binnenhand gedraaid tot het horizontaal staat. Aansluitend wordt de wegzet ingezet. De wegzetsnelheid wordt bepaald door de aanhaalsnelheid, deze dienen gelijk aan elkaar te zijn. De uitpikbeweging kan gezien worden als een half ‘rondje’. Nadat de armen geheel gestrekt zijn, moet de rug vanuit het bekken ingebogen worden tot de gewenste inpikpositie (hoek van ongeveer 70 graden, dit is de derde stoppositie). Hierbij worden ook de schouders naar voren gestrekt. Pas daarna wordt begonnen met het relatief rustig oprijden, in een constante snelheid, van het bankje totdat het scheenbeen verticaal staat. Het blad wordt tijdens het rijden gedraaid vanaf de derde stoppositie. Het blad dient verticaal te staan ter hoogte van driekwart bank. Vanaf dat moment worden de handen omhoog bewogen, zodat het verticale blad het water nadert, om bij de inpik in een beweging vanuit de buitenhand geheel in het water te verdwijnen. De rug moet bij de inpik in dezelfde positie staan als in de derde stoppositie. De rug wordt wel ingedraaid naar het betreffende boord, zodat de schouders parallel blijven met riem en de beide armen zoveel mogelijk gestrekt. De armen mogen alleen omhoog ‘gescharnierd’ worden vanuit de schouders (zeker niet verder uitgestrekt). Als het blad vol bedekt is, wordt met de beentrap begonnen, waarbij de rug in de derde stoppositie blijft en de armen gestrekt blijven. Dit noemen we ‘hangen’, want de roeier zweeft als het ware boven het bankje. De kracht in de haal wordt langzaam aangezet, om te voorkomen dat het blad sneller door het water gaat dan de boot (druk opbouwen). In het vervolg van de haal komen de rug en de armen (in die volgorde) de beentrap ondersteunen. Het doel is om de druk op het blad vast te houden. We beogen we een aanzwellende haal. Aan het einde van de haal, als de benen helemaal uitgetrapt zijn, de rugzwaai gemaakt is (hoek van ongeveer 110 graden) en de armen tot 10 cm het lichaam genaderd zijn, wordt de uitpik gemaakt.

 

De roeibeweging in plaatjes:

1. de inpik

2. traphang

3. "derde stop"

4. doorhaal

5. uitpik

Opmerking bij de plaatjes: bij de inpik zijn hier de armen niet gestrekt, dat moet dus wel. Bij de derde stop zijn de benen niet gestrekt, ook dat dus wel. Recover zijn de bewegingen dus omgekeerd, maar die plaatjes zouden niet zo veel toevoegen.