Achtergrondinformatie bij Rob's genealogie pagina's

Opmerkingen en/of vragen: E-mail naar Rob van het Groenewoud



Introductie
De aanleiding om me serieus met genealogie bezig te gaan houden en niet met postzegels o.i.d., was het idee dat mijn jongste broer had, wij, met die fraaie achternaam, moesten toch wel een mooi familiewapen hebben (gehad). Het zou aardig zijn dat eens uit te zoeken. Zo gezegd, zo gedaan.
In 'no time' had ik dat wapen dus gevonden. Maar 'ergens' had ik het gevoel dat het niet klopte.

In de jaren die volgden, met af en toe enkele vakantiedagen in het archief, bleek al gauw dat het 'gewone volk' waartoe het leeuwendeel van mijn voorouders behoorde, geen wapen of iets dergelijks voerde, waarom ook. Goed opgeleide ambachtslieden kwam ik ook maar weinig tegen, die voerden nog weleens een (wapen)schild. Ondanks deze 'tegenvallers' bleef de genealogie boeien. Voor mij kwam steeds meer 'de geschiedenis van de gewone man' centraal te staan. Dat die geschiedenis voor een deel samenvalt met die van mijn geliefde stad Amsterdam, is mooi meegenomen.

Een nieuwe impuls kreeg mijn hobby door onderzoek naar de voorouders van mijn partner, vooral van haar vader, waarvan de naam over ging op onze kinderen. Minstens 250 jaar joodse Amsterdammers kreeg ik 'erbij'. Dat het bedrijven van joodse genealogie een aantal extra problemen met zich meebrengt, maakt het alleen maar interessanter.

Inmiddels is mijn verzameling genealogien het aantal van vijftig gepasseerd.
Deze genealogien zijn verre van compleet, voor zover je ooit van compleet kunt spreken. Maar door ze 'uit te venten' op o.a. Internet en meer specifiek op Facebook, levert dat waardevolle contacten op met tot dusverre onbekende familieleden. Vooral ook voor hen is het vaak plezierig om te weten (en dat geldt voor de overlevenden van de sjoa, hun kinderen en kleinkinderen nog meer), dat men nog ergens tot dat moment, onbekende familie heeft. Daarmee is genealogie bedrijven meer dan een gewone hobby.

Toen ik bijna 50 jaar geleden met deze hobby begon, zag de wereld van de amateur-genealoog er heel anders uit dan nu. In het doorsnee archief heerste een bijna doodse stilte. De weinige aanwezigen waren bijna zonder uitzondering heren in stemmige costuums die de pensioengerechtigde leeftijd reeds lang daarvoor hadden bereikt of daar op z'n minst naar uitzagen. De archiefmedewerkers waren in mijn herinnering meest heren in stofjassen. Als HBS-er voelde ik mij daar niet direct thuis, maar het gaf mij wel het gevoel dat ik een wereld had betreden waar ik meer van wilde weten. De anderen, de oude heren en de archiefmedewerkers, waren in het algemeen niet erg toeschietelijk om een nieuweling te helpen. Veel vragen durfde ik ook niet, bang ze te vaak lastig te vallen en ze van hun ongetwijfeld veel belangrijker onderzoek af te houden.
Maar, de tijden veranderden.
In de studiezalen van nu heerst een gemoedelijke en gezellige atmosfeer. De vele bezoekers, zowel heren maar vooral ook veel dames, in kleding van deze tijd en zeker in uitstraling jeugdig, die hier (een deel van) hun vrije tijd doorbrengen, zijn bijna zonder uitzondering bereid om een ander te helpen op de wankele paden van de beginner. Soms loopt het wel eens wat uit de hand. De gezelligheid van sommigen belemmert dan het onderzoek van anderen. Maar het tot de orde roepen van de 'druktemakers' wordt zonder kwaaie koppen geaccepteerd. Een koffiekamer in de wat grotere archieven is dan ook geen luxe meer.

De computer heeft ook in het archief haar intrede gedaan. Veel daarvan is voor de bezoekers niet zichtbaar. Alleen bij open dagen kun je daarvan iets te zien krijgen. De ontsluiting van de bewaarde archiefstukken is hierdoor sterk verbeterd. In de studiezalen is ook steeds meer te raadplegen vanaf een beeldscherm.
Hoewel een enkel archief al zo ver is dat 'complete akten' te raadplegen zijn via de computer in de studiezaal en soms zelfs via Internet, thuis zittend achter je eigen bureau, is het 'eenvoudige handwerk', het raadplegen van de orginele archiefstukken of een microfiche ervan nog steeds de gebruikelijke gang van zaken voor de meeste bezoekers. Mijn verwachting is dat deze 'methodiek' nog wel een tijdje gangbaar zal blijven.
Genealogen hebben vooral ook veel baat van het Internet, dat hen dichter bij elkaar brengt. De schroom om contacten te leggen met anderen lijkt wel volledig verdwenen. Hoewel de telefoon als uitvinding toch al bijna een eeuw oud is, was het 'not-done' om een andere genealoog op te bellen. Je schreef de ander een brief (met ingesloten een reeds gefrankeerde retour-enveloppe) en wachtte nederig op antwoord.
Een 'bezwaar' van het gemakkelijke, laagdrempelige nieuwe medium, dat Internet is, lijkt het volledig ontbreken van enige vorm van etiquette. Te vaak krijg ik briefjes in de vorm van:
"Ik heet Van Achteren, heeft u informatie voor mij?". De briefschrijver blijkt zich totaal niet te verplaatsen in de geadresseerde. Mijn antwoord op een dergelijk schrijven hangt sterk af van mijn humeur, maar meestal komt de leraar in mij naar boven en wijs ik de betrokkene op het feit, dat hij zich a) bekend moet maken, en b) een goed geformuleerde vraag moet stellen, liefst nog met enige toelichting. Meestal heb ik het in mijn antwoord ook nog over 'halen' en 'brengen'.
Een groot probleem vind ik het feit dat veel oudere, overigens niet de minste genealogen, met vaak enorme verzamelingen, de stap naar de computer nog moeten zetten. Ik pleit er dan ook voor bij alle verenigingen en hun leden om het nog niet gedigitaliseerde materiaal met hulp van hen die 'de kunst' wel machtig zijn, toegankelijk te maken, voor het te laat is.

Mijn bronnen
Verreweg de meeste gegevens zijn door mijzelf verzameld in het: Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam. Het archief heeft een fraaie web-site met informatie over tentoonstellingen, openingstijden, e.d.. De site stelt je in de gelegenheid je bezoek thuis voor te bereiden. Zo kun je er bijvoorbeeld een index aantreffen op de aanwezige gezinskaarten. Je kunt zelfs een (dure) bestelling plaatsen.
Uiteraard zijn door mij ook andere archieven bezocht. Ik noem: het Gemeentearchief Amersfoort, het Gemeentearchief Weesp en diverse provinciale Rijksarchieven.
Diverse collega-genealogen hebben mij gegevens ter beschikking gesteld, waarvoor ik hen bijzonder dankbaar ben, in het bijzonder: Ida Siemons (Bolhoven en Emmelot), Renée Emmelot (Utrechtse Emmelots), Bob Drilsma (Antwerpse connecties), Theo Heijmans (Groenloër Heijmansen), Menno Nijkerk (Lissauers), Gerrit Kornalijnslijper (Hoornse connecties) en Dirkje en Reinier Bobbe (allerhande).
Last-but-not-least bedank ik natuurlijk alle familieleden en verwanten en andere bekenden van mijn alsmaar uitdijende vrienden en kennissenkring. Zij leverden en leveren niet alleen aanvullingen op onderdelen, maar dragen vooral bij aan het schrijven van de geschiedenis van de 'gewone man' door hun 'oral history'.

Opmerkelijke personen in mijn database
Voor meer informatie kijk ook: Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland (BWSA), bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis [1] en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis [2].


 

Johan Frederik Ankersmit
"Roepnaam: Nap. Verslaggever Het Volksdagblad en hoofdredacteur Het Volk, is geboren te Amsterdam op 22 augustus 1871 en aldaar overleden op 5 augustus 1942. Hij was de zoon van Pieter Ankersmit, apotheker, en Johanna Frederika Ankersmit. Op 3 oktober 1906 trad hij in het huwelijk met Esther Polak [Eliazer Polak]. Dit huwelijk bleef kinderloos en werd ontbonden op 8 december 1924. Op 17 november 1926 hertrouwde hij met Cornelia Elisabeth Bredius, met wie hij een dochter kreeg. Na haar overlijden (op 7 september 1935) hertrouwde hij op 13 januari 1937 met Elisabeth de Raaij. Ankersmit is niet een broer van G.J.H. Ankersmit.
Pseudoniemen: William Black, J.F. Petzi, J. Schaesloper, J. de Wachter."   
 >> Meer ...
De stamboomgegevens van Johan Frederik Ankersmit.

 

Isaac Salomon Arbeid
"Oprichter en bestuurder slagersgezellenbonden, is geboren te Amsterdam op 15 januari 1882 en werd vergast in Auschwitz op of omstreeks 11 februari 1944. Hij was de zoon van Salomon Arbeid, diamantbewerker, en Esther Pop. Op 13 maart 1914 ging Arbeid een vrij huwelijk aan met
Anna Achtsteribbe. Op 10 juni 1914 geeft Arbeid dit huwelijk, waaruit drie dochters worden geboren, wettelijke status."   >> Meer...
De stamboomgegevens van Isaac Salomon Arbeid.

 

George van den Bergh
"SDAP Kamerlid en voorzitter Wetenschappelijk Bureau van de SDAP, is geboren te Oss op 25 april 1890 en overleden te Oegstgeest op 3 oktober 1966. Hij was de zoon van Samuel van den Bergh Jr., grootindustrieel, margarinefabrikant en liberaal politicus, en Rebecca Willing, actief op sociaal gebied. Op 6 juni 1912 trad hij in het huwelijk met Jeannette Elizabeth van Dantzig, schrijfster, met wie hij twee dochters en twee zoons kreeg. Dit huwelijk werd ontbonden op 23 mei 1929. Op 5 juli 1929 hertrouwde hij met Nelly Christine Elise Marcus, secretaresse, met wie hij twee dochters en zes zoons kreeg."   
>> Meer...
De stamboomgegevens van George van den Bergh.

 

Aron van Dam
"Directeur van coöperatie De Dageraad en SDAP-wethouder te Winterswijk, is geboren te Smilde op 5 augustus 1881 en omgekomen te Auschwitz op 17 september 1942. Hij was de zoon van Nathan van Dam, veehandelaar en slachter, en Roosje Polak. Op 18 juni 1909 trad hij in het huwelijk met
Johanna Leviticus, met wie hij twee dochters en een zoon kreeg."   >> Meer...
De stamboomgegevens van Aron van Dam.

 

Jacques Gans
Jacques heette eigelijk Isaäc, hij is geboren te Hilversum op 7 december 1907. Hij was de zoon van Levie Gans, commissionair bij een diamantfirma, en Johanna Gesina Mos. Hij huwde op 2 november 1938 met Ester Margrethe Steffensen. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.
Na echtscheiding (29-5-1942) huwde hij op 29 mei 1951 met Cornelia Hendrika van Ginkel. Uit dit huwelijk werden 2 zoons geboren.
In 1929 trok Jacques Gans op een schoen en een slof naar Parijs en stortte zich daar, in de hoop een bestaan als schrijver en dichter te vinden, in het bohémienleven.
Een Nederlandse kunstvriend, Nico Rost, haalde eind 1931 Gans over zich bij de Duitse communistische partij aan te sluiten. Nadat Hitler op 30 janurari 1933 Rijkskanselier was geworden, keerde Gans gedesillusioneerd naar Parijs terug. Hij geraakte in 1941 betrokken bij de illegale uitgave van Vrij Nederland.
Van 1951 af onderging Gans' leven door zijn tweede huwelijk enige verandering, het huwelijk legde hem de plicht op voor een spoedig ontstaand gezin te zorgen. Uit financiële overwegingen en uit afkeer van Sovjetgezinden en socialistische staatsbemoeiers kwam hij er in 1953 toe columnist te worden, eerst voor het toen rechts-conservatieve weekblad Haagse Post, na 1955 tot zijn dood op 26 augustus 1972 te Amsterdam voor het dagblad De Telegraaf. "   
>> Meer...
De stamboomgegevens van Jacques Gans.

 

 Raymond van het Groenewoud
1950: Ouders zijn geboren en getogen Amsterdammers. Om aan de legerdienst en de politionele acties in Indië te ontsnappen, vlucht vader, de muzikant Nico Gomez, in 1947 naar Brussel. Eerst wonen ze in de Hoogstraat, later verhuizen ze naar Schaarbeek. Daar is Raymond geboren op 14 februari 1950.
1972: Eerste single: 'Maria, Maria, ik hou van jou / Je kunt beter gaan'.
1980: Optreden tijdens Pinkpop Geleen met wereldpremière van 'Je veux de l'amour'.
1984: Wordt vader van Jasper en in 1986: Blijft vader worden, deze keer van Leander.
1991: Werkt een gigantische reeks live-concerten af. 'Liefde voor muziek' haalt niet alleen in België nr. 1. Ook Nederland volgt (drie weken nr. 1). Van Meisjes worden 75 000 exemplaren verkocht in België. En ook hier volgt Nederland met goud. Raymond speelt mee op de live-plaat Vriend en Vijand van Bram Vermeulen. 'Ontevreden' en 'Ik doe niet mee' verschijnen voor het eerst op cd.
1993: Emi schenkt de wereld een heuse RvhG-box. Een verzameling van negen eerder verschenen cd's van Raymond, aangevuld met De rug van het doosje. [sterk ingekorte tekst van Mark Ghaye]    >> Meer...
De stamboomgegevens van Raymond van het Groenewoud.

 

Asser Benjamin Kleerekoper
"SDAP-Kamerlid en journalist/propagandist, is geboren te Tiel op 22 september 1880 en overleden te Amsterdam op 14 april 1943. Hij was de zoon van Samuel Chananja Kleerekoper, onderwijzer en rabbijn, en Carolina Hirsch. Op 17 juni 1909 trad hij in het huwelijk met Constance van den Bergh, met wie hij een zoon kreeg. Dit huwelijk werd ontbonden op 23 april 1917. Op 22 augustus 1922 hertrouwde hij met Henriëtte van Dam van Isselt, kunsthistorica en hoofd van de afdeling Kunstzaken der gemeente Amsterdam. Dit huwelijk bleef kinderloos en werd ontbonden op 17 juli 1930. Kleerekoper werd vaak aangeduid als ABK.
Pseudoniemen: Kijker, OK (Oproerige Krabbelaar), Adam van Tiel."   
>> Meer...
De stamboomgegevens van Asser Benjamin Kleerekoper.

 

Salomon Kleerekoper
"Bedrijfseconoom (Amsterdam 18/11/1893 - Amsterdam 16/1/1970). Zoon van Jacob Samuel Kleerekoper, diamantbewerker en Rika Zeelander. Gehuwd op 4/11/1925 met Johanna Gerharda Elisabeth Kleber. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren.
Kleerekoper was een zeer begaafd, zeer bewogen, zeer emotioneel en zeer strijdbaar mens, moeilijk in de omgang, soms tot op het onaangename af - zijn tentamens waren gevreesd! - en polemiserend tot over het graf heen.
Salomon ('Sally') Kleerekoper behaalde in 1915, het MO-diploma boekhouden. Op 4 juli 1922 deed hij aan de Nederlandsche Handels-Hoogeschool te Rotterdam kandidaatsexamen om vervolgens verder te studeren aan de in dat zelfde jaar opgerichte faculteit der Handelswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Op 15 december 1938 promoveerde Kleerekoper bij Limpberg op het proefschrift 'Over het gebruik van de wiskunde in de economie'. Tijdens de Duitse bezetting zag hij zich vanaf het najaar van 1942 gedwongen een zwervend bestaan als onderduiker te leiden. Kleerekoper werd in juli 1948 benoemd tot hoogleraar een functie die hij tot september 1964 uitoefende.
Reeds in 1922 was Kleerekoper lid geworden van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). In de jaren dertig gaf hij les aan de Arbeiders Kaderschool in het Troelstra-Oord te Beekbergen.
Kleerekoper was ook zeer actief in de joodse beweging in Nederland en was hij als publicist nauw betrokken bij de in 1933 opgerichte zionistische organisatie op socialistische grondslag, Poale-Zion.
[sterk ingekorte versie - van de hand van: H.L. Zwitzer. Oorspronkelijke versie opgenomen in: Biografisch Woordenboek van Nederland 4 (Den Haag 1994)]"   
>> Meer...
De stamboomgegevens van Salomon Kleerekoper.

 

Eliazer Polak
"Roepnaam: Eidje, ook wel Eedje. Sociaal-democratisch journalist en wethouder voor de SDAP te Amsterdam, is geboren te Amsterdam op 14 juni 1880 en aldaar overleden op 9 februari 1962. Hij was de zoon van Mozes Polak, diamantslijper en juwelier, en Marianne (Jane) Smit. Henri Polak was zijn oudere broer. Op 23 april 1903 trad hij in het huwelijk met Esther Polak. Dit huwelijk bleef kinderloos en werd op 2 december 1905 ontbonden. [Zie ook J.F. Ankersmit.] Op 28 oktober 1908 hertrouwde hij met Gerardina Margaretha de Meijer, pianiste, met wie hij twee dochters kreeg. Op 5 maart 1946 werd de voornaam Eliazer veranderd in Eduard."   
>> Meer...
De stamboomgegevens van Eliazer Polak.

 

Henri Polak
"Roepnamen: Han, Harry, Henri, Henry. Vakbondsleider en sociaal-democratisch politicus, is geboren te Amsterdam op 22 februari 1863 en overleden te Laren op 18 februari 1943. Hij was de zoon van Mozes Polak, diamantslijper en juwelier, en Marianne (Jane) Smit. Eliazer Polak was een jongere broer van hem. Op 9 augustus 1888 trad hij in het huwelijk met Emily Nijkerk, met wie hij de zoon van zijn jongere broer Joseph adopteerde.
Pseudoniemen: Han van de Botermarkt, Cirsium Palustre, Quinbus Flestrin, Socius, Triboulet."   
>> Meer...
De stamboomgegevens van Henri Polak.

 

Abraham Soep
"Roepnaam: Bram. Socialistisch propagandist en uitgever, is geboren te Amsterdam op 27 juli 1874 en overleden te Bussum op 25 augustus 1958. Hij was de zoon van Barend Soep, veedrijver, en
Heintje Wijnschenk, koopvrouw. Op 14 oktober 1900 trad hij in het huwelijk met Sophia Lazarus, roosjessnijdster, met wie hij drie zoons kreeg. Dit huwelijk eindigde in Antwerpen op 24 april 1906, toen zijn vrouw hem met haar zonen verliet. De officiële scheiding werd uitgesproken op 25 oktober 1907. Op 1 december 1908 hertrouwde hij in Antwerpen met Helena Johanna Veltman, met wie hij een dochter en twee zoons kreeg.
Pseudoniemen: Gajus, J.P., Scipio."   >> Meer...
De stamboomgegevens van Abraham Soep.

 

Jacobus Gerardus Suurhof
"Roepnaam: Ko, sociaal-democratisch vakbondsman en politicus, is geboren te Amsterdam op 23 juli 1905 en aldaar overleden op 14 maart 1967. Hij was de zoon van Willem Johannes Suurhoff, huisschilder, en Catharina Boxum. Op 16 oktober 1930 trad hij in het huwelijk met
Alida Voorzanger, met wie hij twee dochters en twee zonen kreeg."   >> Meer...
De stamboomgegevens van Jacobus Gerardus Suurhof.

 

Levie Benjamin Voorzanger
Op maandag 13 september 1852 meldt het Algemeen Handelsblad dat dinsdag 7 september de bewerking van de Koh-I-Noor is afgerond. Ruim anderhalve maand is dan in Londen gewerkt aan het 'perfectioneren' van de 'Berg van Licht'. Tussentijds bericht het Handelsblad dat er veel belangstelling is voor dit schouwspel, maar ook dat in Engelse kranten wordt geklaagd dat ten onrechte de (Britse)hofjuweliers alle aandacht krijgen, terwijl de eigenlijke werkers, Voorzanger en Fedder nauwelijks worden genoemd.
Men besloot de destijds beroemde Amsterdamse slijper Levie Benjamin Voorzanger van de firma
Coster naar Engeland te laten overkomen. Het was Voorzanger die de Koh-I-Noor zijn uiteindelijke ovale vorm gaf en die samen met Joseph Abraham Fedder in ruim een maand de prachtige lichtweerkaatsing tot leven bracht.
In 1937 werd de diamant bevestigd op een kroon uitsluitend bestemd voor koninginnen. De kroon is te bezichtigen in de Tower van Londen. Klik hier voor de complete geschiedenis van de Koh-I-Noor. >> Meer...
De stamboomgegevens van Levie Benjamin Voorzanger.

 

 Ophélie Winter (Kleerekoper)
Blue-eyed Ophelie Kleerekoper-Winter was born February 20, 1974, in Boulogne, France. Her father was a famous 70's Dutch pop singer, while her mother was a French fashion model (she's presently her agent). Born into a family of celebrities and talent (her older brother is a musician as well), Winter knew at a young age that she wanted to be famous.
Winter moved to the United States to be close to her father after her parents divorced when she was just 2 years old. It was in the States that Winter studied dance, singing, music, and comedy. She left for Paris at the age of 17 where she lived with her mother and brother. She was discovered by a modeling agent while on Paris' Champs Elysées and after three years of modeling, she knew she wanted to be a singer and an actress.
She became famous after having worked on television for three years. She starred in three French films, including Hommes, Femmes, Mode D'Emploi (Men, Women: A User's Manual) in 1996; Bouge! (Move!) and Tout Doit Disparaitre (Everything Must Go) in 1997 (she sang in the latter); and most recently, Folle D'Elle (Crazy About Her) in 1999. Winter will be seen this year in 2001: A Space Travesty. >> Meer...
De stamboomgegevens van Ophélie Winter (Kleerekoper).

 

Handige websites
Een selectie uit het grote aanbod.
Nederlandse Genealogische Vereniging
Idem, afdeling Amsterdam en omstreken
Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie
Genealogie Gebruikersgroep van de HCC
Centraal Bureau voor de Genealogie
PRO-GEN Gebruikersgroep

het Amsterdamse archief
het Rotterdamse archief
het Haagse archief

GenVer, Wegwijzer in de wondere wereld van FamilySearch !!!
Wie Was Wie, Iedereen heeft een geschiedenis
het Nationaal Archief
de Koninklijke Bibliotheek

omrekenen gregoriaanse kalender naar joodse kalender en omgekeerd
idem
idem


Naar Rob's genealogie pagina's